Hoe is de tweede Windows vermelding uit het bootmenu te verwijderen?

Vraag A. van der Knaap:

Bij het opstarten moet ik kiezen tussen twee Windows 10-installaties. Na het kiezen van de eerste optie wordt Windows 10 opgestart en kan ik er prima mee werken. De vraag is nu: hoe krijg ik de tweede vermelding van Windows 10 uit het scherm zodat Windows 10 automatisch opstart?

Bootmenu Windows 10

Antwoord:

Dit wordt veroorzaakt doordat er ooit een tweede Windows-installatie is aangebracht op een andere partitie. De overbodige vermelding (die mogelijk verwijst naar een niet meer aanwezig besturingssysteem) is eenvoudig te verwijderen: start op met de te behouden Windows-installatie en open MSCONFIG (via het uitvoervenster, te openen met de toetscombinatie Win-R), tabblad Opstarten. Het opgestarte (en dus te behouden) besturingssysteem is te herkennen aan de toevoeging Huidig besturingssysteem. Selecteer het overbodige besturingssysteem (in dit voorbeeld de installatie op de D:-partitie) en verwijder deze met de knop Verwijderen. Let op: laat je hierbij niet leiden door de vermelde schijfletters! Deze zijn namelijk afhankelijk van de opgestarte Windows-installatie en kunnen dus wijzigen wanneer van besturingssysteem wordt gewisseld. Zo wisselen in dit voorbeeld de schijfletters C: en D: afhankelijk van de opgestarte Windows-installatie, hetgeen best verwarrend is.

MSCONFIG: vermelding uit bootmenu verwijderen

Desgewenst kan de bijbehorende partitie (indien nog aanwezig) vervolgens vanuit de Windows Verkenner worden leeggehaald of geformatteerd zodat deze ruimte beschikbaar komt voor andere zaken.

TIP: Wil je een besturingssysteem uit het keuzemenu verwijderen dan is dat vrij eenvoudig vanuit MSCONFIG te doen. Wil je echter een geļnstalleerd besturingssysteem aan het keuzemenu toevoegen of wijzigingen aanbrengen in de opstartopties, dan kan je beter een tool gebruiken als EasyBCD (download: www.neosmart.net/EasyBCD; selecteer de non-commercial versie, registreren is niet verplicht). Via EasyBCD is het uiteraard ook mogelijk om ongewenste vermeldingen uit het opstartmenu te verwijderen (via de knop Edit Boot Menu, knop Delete), voor dit probleem is dat echter wat omslachtig.


© 2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring