Q&A: Een openstaande app verhindert dat Windows kan afsluiten

zie instructievideo nieuwsbrief #86 op 14:34

Vraag: "Elke keer als ik Windows afsluit wordt een melding getoond dat een app nog afgesloten moet worden. Hoe los ik dat op?"

Antwoord: Heeft een app tijdens het afsluiten van Windows nog bestanden openstaan, dan verzoekt Windows deze eerst af te sluiten zodat wordt voorkomen dat de bestanden beschadigd raken. Vaak gaat het om een app die door een van de gebruikersaccounts is geopend, en dan is die melding natuurlijk prima. Betreft het echter een app die door Windows zelf is opgestart en komt de melding telkens weer terug, dan kan dat knap irritant zijn. Gebruik in dat geval de volgende registertweak om de nog openstaande apps automatisch af te laten sluiten: maak met de register-editor in de registersleutel HKCU\ Control Panel\ Desktop de registerwaarde AutoEndTasks als tekenreekswaarde aan en wijzig de waarde in 1.

Deze tweak geeft openstaande apps maximaal 5 seconden de tijd om de nog openstaande bestanden op te slaan en de app af te sluiten. De maximaal toegestane afsluittijd kan eventueel worden aangepast door in de registersleutel HKLM\ SYSTEM\ CurrentControlSet\ Control de registerwaarde WaitToKillServiceTimeout van 5000 (5 seconden) te wijzigen naar bijvoorbeeld 8000 (8 seconden) of 1000 (1 seconde). Wees hier wel voorzichtig mee: als de tijd te krap wordt afgesteld dan worden de nog openstaande apps alsnog geforceerd afgesloten, met als gevolg dat de nog openstaande bestanden beschadigd kunnen raken!

Met dank aan Rien Rijnart

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring