Q&A: Goedkope Office- en Windows-licenties

zie instructievideo nieuwsbrief #86 op 8:24

Vraag: "Er zijn bedrijven die Windows 10 Pro en het Office 2016 Professional-pakket voor slechts enkele tientjes aanbieden op internet, dat is een fractie van de prijs die Microsoft zelf hanteert! Is dat wel te vertrouwen?"

Antwoord: Mij wordt vaak gevraagd of deze versies wel betrouwbaar zijn. Op basis van gezond verstand en ervaringen uit het verleden zou ik 'nee' zeggen: is de prijs te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Het gaat doorgaans om volumelicenties waarvan de productcodes afzonderlijk worden verkocht, het is echter maar de vraag of dit legaal is. Het risico van een illegaal verkochte productcode is dat Microsoft deze ongeldig kan verklaren, met als gevolg dat de software niet meer geactiveerd kan worden. Ik krijg echter van menig lezer te horen dat deze goedkope Windows- en Office-versies probleemloos blijven functioneren, en ook uit de klantreacties van kopers blijkt dat er geen problemen worden ervaren. Het feit dat het lukt om de software te activeren, maakt deze echter nog niet legaal.

Om te onderzoeken hoe het nu werkelijk zit, heb ik contact opgenomen met de supportdesk van Microsoft. Meerdere keren zelfs! Ik heb verschillende medewerkers van Microsoft gesproken, maar helaas geen eenduidig antwoord gekregen. Het is mij in ieder geval wel duidelijk geworden dat het een grijs gebied betreft: hoewel de verkoop van deze productcodes strijdig is met de licentie, gaat het om legitieme versies die gewoon kunnen worden geïnstalleerd en geactiveerd. En dat dus voor een zeer aantrekkelijke prijs! Kortom: zelfs al zou de licentie maar één jaar meegaan, dan ben je nog steeds spekkoper!

TIP: Een van de helpdeskmedewerkers adviseerde om de licentie te kopen bij een Microsoft-partner, omdat je er dan redelijk zeker van kan zijn dat het een legale licentie betreft. Verder kreeg ik het advies om bij aanschaf gebruik te maken van een PayPal-account of creditcard zodat het aankoopbedrag wordt vergoed wanneer achteraf toch problemen ontstaan.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring