Q&A: OneDrive als back-up voor ransomware?

Marian Holla vraagt: "Als je de bestanden op je pc met OneDrive hebt gesynchroniseerd en je zou last krijgen van ransomware, worden de bestanden op OneDrive dan ook ge´nfecteerd?"

Antwoord: Dat kan inderdaad. Aangezien de lokaal opgeslagen bestanden continu worden gesynchroniseerd met de online opslag, worden de online opgeslagen bestanden automatisch vervangen door de versleutelde bestanden. Vanuit OneDrive Business zijn oude bestandsversies nog terug te zetten, bij een gratis OneDrive-account is dat echter niet mogelijk (wat dat betreft kan beter gebruik worden gemaakt van Dropbox). Wordt je getroffen door ransomware en ben je de gelukkige gebruiker van OneDrive Business of Dropbox dan kunnen de bestanden dus nog via de webinterface worden hersteld. Besef wel dat dit erg bewerkelijk en foutgevoelig is.

Wil je de nare gevolgen van ransomware voorkomen dan adviseer ik de persoonlijke bestanden regelmatig veilig te stellen op een externe schijf, bijvoorbeeld met de tool SyncBack. Door deze schijf na het synchroniseren weer los te koppelen, krijgt ransomware geen toegang tot de back-upbestanden. Uiteraard kan OneDrive altijd nog worden gebruikt als extra back-up.

TIP: zie ook de video voor nieuwsbrief #77 op 21 min 45 sec.

ę 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring