Q&A: Automatisch opstarten uitgeschakelde computer (Wake-On-LAN)

Leo Kuppens vraagt: "Ik heb een thuisgroep gemaakt tussen mijn desktop (Windows 8.1) en deze laptop (Windows 7) en dat lukt aardig. Maar nu, als ik mijn laptop opstart en er even mee werk, start mijn desktop automatisch op! Wat heb ik over het hoofd gezien?"

Antwoord: Als een computer automatisch opstart dan komt dat vrijwel altijd doordat in het UEFI/BIOS is ingesteld dat de computer bij een specifieke gebeurtenis moet opstarten of ontwaken uit de slaapstand. Bijvoorbeeld bij een muisbeweging of toetsaanslag, en in dit geval bij het aankloppen van de laptop bij de LAN-aansluiting van de desktopcomputer. Het op afstand laten opstarten van een computer gaat middels een magic packet (met daarin het unieke MAC-adres van de betreffende computer) dat via het lokale netwerk of internet van de ene naar de andere computer wordt verstuurd. Deze functionaliteit heet Wake-On-LAN (WOL)/Remote Wake Up en kan in het UEFI/BIOS van de automatisch opstartende computer worden uitgezet.

LET OP: Wordt Wake-On-LAN/Remote Wake Up niet gebruikt dan is het uit veiligheidsoverwegingen aan te raden deze optie uit te zetten.

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring