Q&A: Certificaatfout bij met SSL beveiligde websites

Els vraagt: "Ik kan geen verbinding maken met www.google.nl, in plaats daarvan wordt de melding 'Er is momenteel iets dat je beveiligde verbinding met google.nl belemmert.' getoond. Hoe kan ik dit probleem voorkomen of verhelpen."

Antwoord: Er is blijkbaar een probleem met het SSL-certificaat dat benodigd is voor de beveiligde verbinding met de server van Google. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt doordat de systeemklok niet meer correct staat ingesteld (waardoor er een verschil is in de datum van de Google-server en die van Windows). In dergelijke gevallen kan er ook geen gebruik meer worden gemaakt van andere beveiligde websites zoals internetbankieren en webmail.

Wordt het probleem opgelost door de systeemklok aan te passen (via een klik op de datum in het systeemvak rechtsonder, optie Instellingen voor datum en tijd wijzigen, knop Datum en tijd wijzigen) maar komt het na verloop van tijd weer terug dan moet de knoopbatterij op het moederbord worden vervangen. Deze batterij zorgt er namelijk voor dat essentiŽle instellingen van het moederbord (waaronder de datum en tijd) worden bewaard wanneer de computer uitstaat.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring