Q&A: Het inschakelen van het welkomstscherm voor accounts zonder wachtwoord

Arjan Buyserd vraagt: "Wij hebben sinds vrijdag een laptop met Windows 8. Wij hebben hier zes accounts op staan, voor ieder gezinslid één. Als mijn zusje de laptop heeft gebruikt en daarna de computer afsluit, ontstaat er een irritatie bij het opstarten. Er wordt dan namelijk automatisch ingelogd op het laatst gebruikte account zodat ik eerst moet uitloggen voordat ik met mijn eigen account kan inloggen. Dit is zo bij alle accounts zonder wachtwoord. Ik kan zo gauw niet vinden waar nu precies het probleem zit, heb je hier een oplossing voor?"

Antwoord: Dit probleem zou eigenlijk eenvoudig oplosbaar moeten zijn door in de registersleutel HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Authentication\LogonUI\UserSwitch de DWORD-waarde Enabled te wijzigen in de waarde 1. Deze wijziging wordt echter bij elke herstart van Windows 8 weer ongedaan gemaakt, de reden hiervoor is niet duidelijk. Er is vooralsnog geen oplossing van Microsoft voorhanden, ook hier is het wachten op een update van Windows. Tot die tijd kan het euvel gelukkig nog met een workaround worden opgelost door de registerwijziging bij elke opstart automatisch opnieuw toe te laten passen. Dit gaat het makkelijkst met de tool Winaero User List Enabler for Windows 8 (download: www.winaero.com/comment.php?comment.news.206, negeer het SmartScreen filter).

Aanvulling (met dank aan Joris Vernooij): Met een truc kan het gebruik van deze tool worden voorkomen. Wijzig daarvoor de registerwaarde Enabled in 1, druk op de F5-toets om te verversen en verwijder daarna de registersleutel UserSwitch (maak eventueel eerst een back-up door deze sleutel te exporteren). Daarna moet worden geregeld dat deze registersleutel en registerwaarde niet meer automatisch aangemaakt kan worden: klik met rechts op de registersleutel LogonUI, optie Machtigingen, knop Geavanceerd, knop Overname uitschakelen, optie Converteer de overgenomen machtigingen voor dit object in expliciete machtigingen. Klik vervolgens elke gebruikersaccount aan, volg de link Geavanceerde machtigingen weergeven en deactiveer (indien mogelijk) de optie Subsleutel maken.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring