Q&A: De NumLock-toets gaat steeds weer uit

R. Meesters vraagt: "Hoe kan ik in Windows 8 de NumLock DEFINITIEF aanzetten. Deze moet ik altijd opnieuw aanzetten bij het in- en uitloggen en bij input van mijn wachtwoord."

Antwoord: Dit is een erg irritant Windows 8-probleem waarvoor naar mijn weten nog geen afdoende oplossing bekend is. Er is wel een registertweak waarmee de NumLock-toets na elke herstart van Windows standaard wordt geactiveerd (door in de registersleutels HKCU\Control Panel\Keyboard en HKU\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard de registerwaarde InitialKeyboardIndicators (als dat nog niet het geval is) te wijzigen in de waarde 2 (of 2147483650), na het ontwaken uit de slaapstand is de toets echter gewoon weer uitgeschakeld. Schakel daarom tevens de verkorte opstartprocedure van Windows uit, dit gaat via het configuratiescherm, onderdeel Energiebeheer, taak Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen, optie Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn, deactiveer de optie Snel opstarten inschakelen (aanbevolen). Dit schijnt wel te werken, het snelle opstarten is dan alleen niet meer mogelijk.

Aanvulling: Gaat het om een Logitech-toetsenbord dan is de NumLock-toets permanent uit te schakelen met behulp van de Logitech-software SetPoint (download: www.logitech.com/nl-nl/support/3131?section=downloads, in dit voorbeeld versie 6.61). Na installatie van SetPoint kan vanuit het configuratiescherm, onderdeel Toetsenbord, tabblad SetPoint Settings, tabblad Mijn toetsenbord, onderdeel Instellingen voor inactieve toetsen van toetsenbord (aan de linker kant), de optie NumLock-toets uitschakelen worden geactiveerd. Let op, het is daarna niet meer mogelijk de pijltjestoetsen van het numerieke gedeelte te gebruiken.

met dank aan Bjorn Mistiaen

2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring