Wat als de muis hapert en/of niet alle toetsaanslagen worden uitgevoerd?
Vraag:
Mijn muis hapert af en toe en niet alle toetsen die ik tik worden uitgevoerd. Wat kan ik daaraan doen?
Antwoord:
Ik ontvang regelmatig klachten over slecht functionerende draadloze muizen (waarbij de muisbeweging hapert) en toetsenborden (waarbij niet alle toetsaanslagen worden geregistreerd). Soms duiden deze problemen op een lege batterij of een vuile sensor van de muis, maar in de meeste gevallen is er iets anders aan de hand.
Om uit te zoeken waar het probleem zit, raad ik bij dergelijke problemen standaard aan om de USB-adapter van het draadloze apparaat op een andere USB-poort aan te sluiten. Bij voorkeur een USB-poort aan de achterkant van de pc (omdat deze direct op het moederbord zijn aangesloten en dus minder problemen geven). Verdwijnt het probleem als sneeuw voor de zon dan roept dat de vraag op waarom de eerder gebruikte USB-poort voor problemen zorgt.
Verrassend genoeg blijken dit soort problemen vaak veroorzaakt te worden door het gebruik van een USB-hub. Met een USB-hub (zie afbeelding) kunnen meerdere USB-apparaten op één USB-poort worden aangesloten. Dat is handig wanneer het aantal beschikbare USB-poorten op de pc beperkt is, de USB-kabel te kort is of de kabelbrij ingeperkt moet worden.
Interferentie van het draadloze signaal
Meestal veroorzaakt een USB-hub geen problemen, onder specifieke omstandigheden kan er echter interferentie met een ander apparaat optreden waardoor het draadloze signaal verstoord raakt. Dat kan niet alleen bij draadloze muizen en toetsenborden gebeuren, maar ook bij netwerk- en bluetooth-adapters. De interferentie kan door de hub zelf worden veroorzaakt, maar meestal gaat het om een ander op de hub aangesloten apparaat (bijvoorbeeld een mobiel die wordt opgeladen).
Met deze wetenschap kan de veroorzaker van de storing snel worden achterhaald: sluit de adapter weer op de USB-hub aan en koppel de overige aangesloten apparaten vervolgens één voor één los om te controleren of het probleem daarmee verdwijnt. Is de probleemveroorzaker gevonden dan kan deze op een andere USB-poort worden aangesloten.
Overige oorzaken
Is de storing hier niet mee verholpen dan moet naar een andere oorzaak worden gezocht. Probeer bijvoorbeeld eens of het gebruik van een ander type USB-poort helpt, bijvoorbeeld een USB2- in plaats van een USB3-poort (te onderscheiden aan de kleur van de poort; zie afbeelding). Ook de USB-kabel kan voor storing zorgen, zeker wanneer een goedkope kabel wordt gebruikt. Controleer eventueel of het probleem is op te lossen door de drivers te updaten (de meest recente drivers zijn te vinden op de websites van de betreffende fabrikanten).