Is de map te wijzigen waarmee de Windows Verkenner standaard opent?

Vraag:

Standaard opent de Windows Verkenner van Windows 11 in de map Thuis. Is dat te wijzigen in een zelf te kiezen map?

Antwoord:

Er zijn twee mogelijkheden om dat aan te passen.

Een andere standaard openingsmap kiezen

De standaard openingsmap Thuis (Windows 10: Snelle toegang) kan eventueel worden gewijzigd in een van de andere standaard mappen, bijvoorbeeld Deze pc. Dit gaat via de knop Meer informatie (de drie puntjes), optie Opties (Windows 10: tabblad Beeld, knop Opties), tabblad Algemeen, optie Verkenner openen in.

Windows Verkenner laten openen in een standaard map

Een snelkoppeling naar een zelfgekozen map maken

Hoewel de standaard opstartlocaties best nuttig kunnen zijn, kan het ook interessant zijn om de Windows Verkenner in een zelfgekozen map te laten openen. De Windows Verkenner heeft daar geen optie voor maar door een snelkoppeling naar de gewenste map aan te maken, is het toch mogelijk om de Windows Verkenner in een zelfgekozen openingsmap te laten openen! En wordt deze snelkoppeling (met een workaround) aan de taakbalk vastgemaakt dan is de openingsmap altijd onder handbereik.

Het aanmaken van deze snelkoppeling gaat als volgt: klik met rechts op de map en kies voor KopiŽren naar, Bureaublad (snelkoppeling maken) (bij Windows 11 via Meer opties weergeven). Pas desgewenst de naam van de (op het bureaublad aangemaakte) snelkoppeling aan via een rechter muisklik, optie Naam wijzigen (of met twee enkele klikken). Moet de Windows Verkenner schermvullend worden geopend, klik dan met rechts op de snelkoppeling, optie Eigenschappen, tabblad Snelkoppeling en wijzig optie Uitvoeren in Gemaximaliseerd. Stel op dit tabblad eventueel ook een sneltoets in voor het openen van deze voorkeursmap (optie Sneltoets).

Windows Verkenner: snelkoppeling naar een map maken

De volgende stap is het aan de taakbalk vastmaken van de snelkoppeling. Hier is een workaround voor nodig: maak de snelkoppeling eerst als tegel vast aan het startmenu (via een rechter muisklik, optie Aan Start vastmaken) en sleep de snelkoppeling vervolgens naar de taakbalk. Laat de snelkoppeling los zodra de pop-up Koppeling (Windows 10: Vastmaken aan taakbalk) wordt weergegeven.

Windows Verkenner: koppeling van een map aan de taakbalk vastmaken

LET OP: Het vastmaken aan de taakbalk lukt pas nadat de snelkoppeling aan Start is vastgemaakt! Naderhand kunnen de snelkoppeling op het bureaublad en de tegel in Start desgewenst weer worden verwijderd. Dit gaat via een rechter muisklik op de snelkoppeling op het bureaublad, optie Verwijderen, dan wel met een rechter muisklik op de tegel in het startmenu, optie Van Start losmaken.

GeÔnspireerd door een tip van Willem Nijhof

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring