Hoe kan de browser Edge automatisch met Windows opstarten?

Vraag Wim Scheper:

Is het mogelijk om een browser zoals Edge of Firefox zodanig in te stellen dat deze bij het aanzetten van de pc direct schermvullend wordt opgestart?

Antwoord:

Het automatisch opstarten van de browser is inderdaad handig, bijvoorbeeld om direct de (als startpagina ingestelde) webmail of favoriete zoekmachine te openen. De meeste apps kunnen automatisch met Windows worden opgestart. Of nog beter: met een specifiek gebruikersaccount zodat andere gebruikers er geen last van hebben! Er is alleen geen instelling voor, het vergt dus wat moeite. Er zijn twee manieren om dit voor elkaar te krijgen: met een snelkoppeling of met een registertweak.

Methode 1: met een snelkoppeling

De makkelijkste methode maakt gebruik van een snelkoppeling. Dit gaat als volgt: zoek vanuit de alfabetische lijst in het Startmenu (Windows 11: via Start, knop Alle apps) de betreffende app (bijvoorbeeld Microsoft Edge of Firefox) en sleep deze met de muis naar het bureaublad zodat een snelkoppeling wordt aangemaakt. Verplaats deze snelkoppeling vervolgens van het bureaublad naar de map met opstartitems. Moet de app alleen bij het aangemelde gebruikersaccount automatisch opgestart worden, gebruik dan de map C:\Gebruikers \inlognaam \AppData \Roaming \Microsoft \Windows \Menu Start \Programma's \Opstarten. Moet de app bij alle gebruikersaccounts automatisch opstarten, gebruik dan de map C:\ProgramData \Microsoft \Windows \Menu Start \Programma's \Opstarten. Door de snelkoppeling uit de map te verwijderen, wordt de app weer uit het opstartproces gehaald.

LET OP: Deze standaard verborgen mappen zijn zichtbaar te maken via de knop Weergeven, optie Weergeven, activeer optie Verborgen items (Windows 10: tabblad Beeld, optie Verborgen items).

Methode 2: met een registertweak

Het automatisch opstarten van apps kan ook met een registertweak geregeld worden. Deze methode is wel ingewikkelder dan de klassieke methode met de snelkoppeling, maar omdat het belangrijk is kennis te hebben van deze methode leg ik het toch even uit.

Moet de app alleen met het aangemelde gebruikersaccount opstarten, maak dan in één van de volgende registersleutels een aanpassing:

  • HKCU \Software \Microsoft \Windows \CurrentVersion \Run (32- en 64-bits)
  • HKCU \Software \Wow6432Node \Microsoft \Windows \CurrentVersion \Run (alleen bij 64-bits)

Moet de app met alle gebruikersaccounts opstarten dan zijn de volgende registersleutels relevant:

  • HKLM \Software \Microsoft \Windows \CurrentVersion \Run (32- en 64-bits)
  • HKLM \Software \Wow6432Node \Microsoft \Windows \CurrentVersion \Run (alleen bij 64-bits)

Deze registersleutels bevatten voor elke automatisch op te starten app één registerwaarde, welke op zijn beurt een commando bevat om de betreffende app automatisch op te laten starten (aan de naam van de registerwaarde is doorgaans af te leiden om welke app het gaat). Wil je een app toevoegen, open dan met de registereditor een van de hierboven genoemde registersleutels, kies optie Bewerken, optie Nieuw, optie Tekenreekswaarde en geef de naam van de app op (bijvoorbeeld Edge). Dubbelklik vervolgens op deze registerwaarde en geef het commando op voor het opstarten van de betreffende app. Dit commando is te achterhalen door met rechts op de bij methode 1 aangemaakte snelkoppeling te klikken, optie Eigenschappen. Selecteer de volledige waarde bij Doel, voor Edge is dit in de meeste gevallen "C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application\msedge.exe" en voor Firefox "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe".

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring