Hoe is te voorkomen dat YouTube steeds stopt met afspelen?

Vraag Joost van den Biggelaar:

De laatste tijd pauzeert een YouTube-livestream zodra ik in de browser een ander tabblad aanklik. Als ik terugkeer naar het betreffende tabblad dan gaat de livestream weer verder waar hij was gestopt. Het is dan dus niet meer live. Weet jij hoe dat is op te lossen?

Antwoord:

Antwoord: Dat een YouTube-video of livestream stopt met afspelen zodra een ander tabblad wordt geopend, komt waarschijnlijk doordat de efficiŽntiemodus is ingeschakeld. De efficiŽntiemodus zet energieslurpende tabbladen namelijk in een slaapstand zodra een ander tabblad wordt geactiveerd. Dit heeft tot doel om de levensduur van de accu te verlengen, met als bijkomend voordeel dat er systeembronnen vrijkomen die voor andere taken gebruikt kunnen worden.

De efficiŽntiemodus in de browser Edge

Bij de browser Edge zijn de instellingen voor de efficiŽntiemodus terug te vinden via Instellingen en meer (de drie puntjes rechtsboven), optie Instellingen, onderdeel Systeem en prestaties, kopje Prestaties optimaliseren. Is de optie EfficiŽntiemodus geactiveerd dan wordt deze automatisch toegepast. Ondervind je problemen door de ingeschakelde efficiŽntiemodus, schakel hem dan uit. Wil je de efficiŽntiemodus ingeschakeld houden maar tegelijk ook ongestoord een videostream kunnen blijven volgen, gebruik dan de optie Deze sites nooit in slaapstand zetten om specifieke websites (bijvoorbeeld youtube.com en vimeo.com) uit te sluiten voor de efficiŽntiemodus.

Prestaties optimaliseren: efficiŽntiemodus

Betreft het een mobiel apparaat met een accu (zoals een tablet of laptop) dan worden extra opties weergegeven, het scherm ziet er dan iets anders uit. Moet de accu van het mobiele apparaat zo lang mogelijk meegaan, wijzig dan de optie Gebalanceerde besparingen naar Maximale besparingen. Moet de efficiŽntiemodus ook toegepast worden wanneer het apparaat op de netstroom is aangesloten, activeer dan de optie De efficiŽntiemodus inschakelen wanneer deze is aangesloten op netstroom.

Geheugenbesparing in de browser Chrome

De browser Chrome bevat een met de efficiŽntiemodus vergelijkbare optie, deze is terug te vinden via Google Chrome aanpassen en beheren (de drie puntjes rechtsboven), optie Instellingen, onderdeel Prestaties, optie Geheugenbesparing. Websites die uitgesloten moeten worden voor de slaapstand, zijn toe te voegen bij onderdeel Deze sites altijd actief houden.

Geheugenbesparing Edge: Deze sites altijd actief houden

Bij Joost resteert nog ťťn raadsel: volgens de standaard instellingen zouden tabbladen waarop een video wordt afgespeeld, niet in de slaapstand gezet moeten worden... Daarnaast stond de optie Geheugenbesparing al uit (en had het in- en weer uitschakelen geen effect). Tůch werd het tabblad met YouTube gepauzeerd! Zijn probleem werd uiteindelijk opgelost door de optie Geheugenbesparing te activeren, en vervolgens het adres youtube.com aan de lijst met uitzonderingen toe te voegen. Je moet er maar opkomen...

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring