Hoe is een PDF-formulier digitaal te ondertekenen?

Wim Schonewille vraagt:

Ik moet een PDF-formulier invullen, ondertekenen en per e-mail terugsturen. Het lukt alleen niet om de handtekening digitaal te plaatsen. Kan je aangeven hoe je dat kan doen?

Antwoord:

Nadat het PDF-formulier is geopend in een PDF-lezer (zoals Adobe Acrobat Reader, Foxit Reader en vrijwel alle browsers), kunnen alle formuliervelden worden ingevuld. In tegenstelling tot de 'gewone' gekleurde invoervelden (die met het toetsenbord kunnen worden ingevuld), kan de handtekening alleen met een digitale pen, aanraakscherm, muis of touchpad worden geplaatst. Niet iedereen beschikt echter over zo'n pen of aanraakscherm, en met de muis of touchpad tekenen blijft lastig (zelfs als er tijdens het zetten van de handtekening flink wordt ingezoomd).

Handtekening plaatsen met Edge

De browser Edge is de standaard app van Windows voor het lezen van PDF-bestanden. Om in Edge een handtekening te zetten, gebruik je de knop Tekenen in de menubalk (zie afbeelding). Zoom eventueel eerst in via Instellingen en meer, knop Inzoomen (of met het scrolwiel van de muis in combinatie met het ingedrukt houden van de Ctrl-toets). Is de handtekening mislukt, gebruik dan de knop Wissen om de handtekening in een moeite weer te verwijderen. Is de handtekening gelukt, sla het ingevulde PDF-bestand dan eerst op (via de knoppen Opslaan of Opslaan als in de werkbalk) voordat de browser wordt afgesloten!

PDF: Handtekening plaatsen met Edge

Handtekening plaatsen met Adobe Reader

Moet je vaker PDF-formulieren digitaal ondertekenen dan kan het interessanter zijn om de gratis app Adobe Acrobat Reader (download: https://get.adobe.com/nl/reader/) te gebruiken. In deze app kan een digitale handtekening namelijk eenvoudig worden bewaard om later ook in andere documenten te kunnen gebruiken, je hoeft dus maar één keer een goed gelukte handtekening aan te maken. Stel jezelf wel de vraag of je het veilig genoeg vindt om je handtekening op te slaan, zeker wanneer de pc ook door anderen wordt gebruikt.

Het plaatsen van de digitale handtekening gaat in Adobe Acrobat Reader via de knop Document ondertekenen door te typen of een handtekening te tekenen (zie afbeelding), optie Zelf ondertekenen, optie Handtekening toevoegen, optie Tekenen.

PDF digitaal ondertekenen  met Adobe Reader

Plaats je handtekening in het kader. Ga net zo lang door totdat je tevreden bent, mislukte krabbels kunnen met de link Wissen worden verwijderd. Volgens de standaard instellingen van Adobe wordt een digitale handtekening automatisch opgeslagen. Heb je uit veiligheidsoverwegingen liever niet dat je handtekening wordt opgeslagen, vink dan de optie Handtekening opslaan (links onderin het venster) uit.

PDF handtekening tekenen bij Adobe Reader

Is de handtekening gelukt, klik dan op de knop Toepassen en sleep deze naar de juiste plek in het PDF-formulier. Vergroot of verklein de afbeelding zo nodig en klik vervolgens op de knop Volgende (rechts in de menubalk), optie Opslaan als een alleen-lezenkopie (zodat niemand het ingevulde formulier meer kan wijzigen), knop Doorgaan. Selecteer de gewenste map, wijzig zo nodig de bestandsnaam en sla het PDF-formulier op met de knop Opslaan (aanmelden bij Adobe is niet nodig).

Als alternatief op een digitaal getekende handtekening is het in Adobe ook mogelijk om een foto van je handtekening in te voegen. Zet hiervoor je handtekening met een blauwe of zwarte pen op wit papier en maak er een foto van (met je mobiele telefoon of digitale camera). Het invoegen van deze handtekening gaat op vergelijkbare wijze, maar dan met de optie Afbeelding (in plaats van optie Tekenen). Ook hier kan je ervoor kiezen om de handtekening op te laten slaan, zodat deze ook bij volgende formulieren weer gebruikt kan worden.

PDF handtekening met een afbeelding invoegen  bij Adobe Reader

TIP: Er bestaat altijd een risico dat je digitale handtekening wordt misbruikt. Wil je dat voorkomen, voeg dan een 'watermerk' aan je digitale handtekening toe, bijvoorbeeld de naam van de instantie waar het formulier naartoe wordt verzonden. Dit houdt natuurlijk wel in dat er elke keer opnieuw een handtekening aangemaakt moet worden!

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring