Kan ik met een foto 'omgekeerd' zoeken?

Vraag van Fred:

Weet jij of er een app bestaat waarmee ik het internet kan afzoeken naar afbeeldingen die gelijk zijn aan of lijken op een foto die ik heb gemaakt, zodat ik kan achterhalen welke plantensoort ik heb gefotografeerd?

Antwoord:

Als je een dergelijke zoekfunctie kan bedenken, dan zal Google het vast al gemaakt hebben. En inderdaad: deze functionaliteit bestaat al en heet Google Lens (ook wel reverse image search genoemd). Google Lens werkt als volgt: open de Google-zoekpagina voor afbeeldingen (https://images.google.com) en voeg een foto toe. Dat kan via de knop Zoeken op afbeelding (rechts in het zoekvenster), link upload een bestand (of door een afbeelding naar het kader op de zoekpagina te slepen), knop Zoeken. Google zoekt vervolgens op internet naar vergelijkbare foto’s. Erg handig als je bijvoorbeeld wilt weten met welke boom, plant, insect, product etc. je te maken hebt!

Google Lens: 'omgekeerd' fotozoeken

Op een mobiele telefoon kan de reverse image-zoekactie ook worden uitgevoerd met de door Google ontwikkelde app Google Lens. Het voordeel van deze app is dat je direct een foto vanuit de app kunt maken (in plaats van een foto vanuit het fotoarchief te moeten uploaden).

TIP: Planten kunnen ook eenvoudig worden opgezocht via de website www.plantnet.org (met dank aan Kees Schout) en de app Obsidentify voor Android/Apple (met dank aan Rob de Graaf).

© 2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring