Hoe zijn de icoontjes op het bureaublad en de taakbalk kleiner te maken?

Vraag Gertjan B.:

"Is de grootte van de icoontjes op het bureaublad en de taakbalk aan te passen zodat er meer op passen?"

Antwoord:

In tegenstelling tot Windows 10 bevat de gebruikersinterface van Windows 11 geen optie meer om het formaat van de icoontjes op de taakbalk aan te passen zodat er ruimte ontstaat voor extra icoontjes. Gezien de vele klachten hierover wordt in toekomstige versies naar alle waarschijnlijkheid een overloopmenu toegevoegd om dit probleem te ondervangen, maar zover is het nog niet.

De grootte van de icoontjes op de taakbalk is overigens wel aan te passen met een registertweak, maar daarmee verandert de onderlinge afstand niet (en kunnen er dus geen extra icoontjes worden geplaatst). Wil je de grootte toch graag aanpassen, open dan de register-editor, navigeer naar de sleutel HKCU\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Explorer\ Advanced, maak hier een nieuwe 32-bits DWORD-waarde TaskbarSi aan met de waarde 0, 1 of 2 (voor respectievelijk klein, normaal of groot) en herstart Windows.

Het formaat van de taakbalkicoontjes wijzinge met TaskbarSi (HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced)

Icoontjes op het bureaublad

Er zijn verschillende manieren om het formaat van de icoontjes op het bureaublad te wijzigen, de makkelijkste is via een rechter muisklik op het bureaublad, optie Beeld, optie Grote pictogrammen of Kleine pictogrammen. Valt het resultaat tegen, pas de afmeting van de icoontjes dan aan door het bureaublad actief te maken (door er met de muis op te klikken), de Ctrl-toets ingedrukt te houden en vervolgens met het muiswieltje te scrollen totdat de icoontjes de gewenste grootte hebben.

Wil je de horizontale en verticale afstand tussen de icoontjes afzonderlijk in kunnen stellen, ga dan met de register-editor naar de registersleutel HKCU\ Control Panel\ Desktop\ WindowMetrics en wijzig de registerwaarden IconSpacing en IconVerticalSpacing (voor respectievelijk de horizontale en verticale afstand) in een waarde tussen de -480 voor de minimale en -2730 voor de maximale onderlinge afstand. Deze wijziging heeft pas effect nadat het gebruikersaccount opnieuw is opgestart, het vergt dus wat experimenteren om tot de gewenste instelling te komen.


2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring