Hoe is de levensduur van de accu te verlengen?

Vraag Herman Vroomen:

"Is er een instelling die ervoor zorgt dat de accu van je laptop niet verder wordt opgeladen dan 55-65%? Dit zou de accu ten goede komen."

Antwoord:

Wordt een oplaadbaar apparaat (zoals een laptop of tablet) continu aan de oplader gehangen dan is de accu vrijwel de gehele tijd vol. Dat lijkt handig, maar als een accu continu tot de maximale capaciteit wordt opgeladen dan wordt deze warm, hetgeen ten koste gaat van de levensduur! De accu is vaak nog wel te vervangen, mits deze niet volledig is ingebouwd. De vraag is wel of dat tegen die tijd nog rendabel is... Om de levensduur te kunnen verlengen, worden mobiele apparaten steeds vaker uitgerust met een optie om een maximaal oplaadpercentage in te stellen. Zo bevat mijn Android-telefoon sinds kort de optie Batterij beschermen waarmee het maximale oplaadniveau wordt ingesteld op 85%.

Windows beschikt nog niet over een accubesparende optie, maar bij moderne mobiele apparaten is een soortgelijke instelling wel steeds vaker in het BIOS/UEFI terug te vinden! Op zich logisch, de accubesparende modus moet immers ook werken wanneer Windows niet actief is. Zo bevat het UEFI van mijn Surface laptop de optie Enable Battery Limit waarmee de limiet op 50% wordt gezet (bij een Surface tablet is het UEFI te openen door het tegelijkertijd indrukken van de aan-knop en de naastgelegen knop voor het verhogen van het volume).

Surface laptop: Enable Battery Limit

Het hangt dus van de fabrikant af of een accubesparende optie is toegevoegd, en elke fabrikant gebruikt er weer een andere naam voor. De volgende (door Herman zelf gevonden) lijst geeft een aardig idee waar je naar moet zoeken: Enable Battery Limit (Microsoft), Conservation Mode (Lenovo), Maximum lifespan mode (ASUS), Battery Charge Limit (Acer), Battery Health Manager (HP), Battery Care Function (HP), Battery Health Option (MSI). Maar ook termen als Battery Protection, Extend Battery Life, Battery Life Extender, FlexiCharger en Charge Mode worden gebruikt voor het instellen van een limiet.

Gaat het om een modern apparaat dan mag je wel verwachten dat deze over een accubesparende optie beschikt. Ontbreekt een dergelijke optie dan is het verstandig om via de website van de fabrikant te controleren of er een BIOS/UEFI-update beschikbaar is waarmee je deze optie alsnog kunt toevoegen. En vaak heeft de fabrikant ook nog een eigen app waarmee de accubesparende instelling vanuit Windows is aan te passen.

Met dank aan Herman Vroomen


2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring