Waarom vraagt Outlook om het wachtwoord van Gmail?

Vraag Gerrit Meils:

Outlook blijft vragen om een wachtwoord voor mijn Gmail-account. Ik heb Office al een keer opnieuw geļnstalleerd, maar dat heeft niet geholpen. Wat zou ik hieraan kunnen doen?

Antwoord:

Beheer je je Gmail in een e-mailprogramma dan heb je onlangs wellicht een e-mail van Google ontvangen met de mededeling 'Vanaf 30 mei raak je mogelijk de toegang kwijt tot apps die gebruikmaken van een minder beveiligde inlogtechnologie'. Een wat cryptisch bericht, waarvan ik me kan voorstellen dat je deze destijds slechts voor kennisgeving hebt aangenomen. Nu het zover is, ondervinden vele Gmail-gebruikers echter problemen bij het ophalen van berichten van de mailserver van Gmail: het e-mailprogramma vraagt herhaaldelijk om het wachtwoord (en toont soms ook nog een vage foutmelding, met bijvoorbeeld foutcode 0x800CCC92). Zonder de benodigde kennis lijkt het erop dat Gmail niet meer vanuit het e-mailprogramma beheerd kan worden.

Wat is er aan de hand?

Het gebruik van e-mailprogramma's met het POP- of IMAP-protocol is uiteraard veilig, mits de communicatie versleuteld plaatsvindt. Google vindt het echter onveilig wanneer het wachtwoord van een Google-account in een e-mailprogramma (zoals Outlook) wordt gebruikt en staat het daarom niet meer toe (zie support.google.com). Daar hebben ze een goede reden voor: dat wachtwoord geeft namelijk toegang tot alle aan het Google-account gekoppelde diensten (zoals Google Maps, Google Ads e.d.), het is dus belangrijk dat kwaadwillenden dit wachtwoord niet zomaar kunnen achterhalen.

Nu doet de berichtgeving van Google voorkomen alsof het helemaal niet meer mogelijk is om Gmail met een e-mailprogramma te beheren, dat is echter niet het geval! Met een kleine aanpassing is het namelijk geen enkel probleem om Gmail op de gebruikelijke wijze vanuit een e-mailprogramma te beheren, zonder het wachtwoord van het Google-account te gebruiken! Jammer dat Google hier nauwelijks ruchtbaarheid aan geeft, waardoor veel onwetende Gmail-gebruikers nu met de handen in het haar zitten...

Toch Gmail beheren met je favoriete e-mailprogramma?

Google wil dus niet meer dat het wachtwoord van het Google-account in een e-mailprogramma wordt gebruikt. Dit is echter makkelijk te verhelpen door in plaats daarvan gebruik te maken van een uniek app-wachtwoord, speciaal voor het betreffende e-mailprogramma. Dit app-wachtwoord moet apart voor het e-mailprogramma worden aangemaakt, en kan alleen worden gebruikt voor het beheren van je e-mail. Voor het aanmaken van een app-wachtwoord is het wel noodzakelijk om tweestapsverificatie te activeren. Er zijn dus twee stappen nodig:

LET OP: Ondersteunt het e-mailprogramma de tweestapsbeveiliging Oauth2 (zoals de nieuwste versies van Outlook en Thunderbird) dan is het voor het IMAP-protocol niet nodig om een app-wachtwoord aan te maken.

Stap 1: Activeer tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is te activeren via de beveiligingspagina van het Google-account (https://myaccount.google.com/security), onderdeel Inloggen bij Google, activeer optie Verificatie in 2 stappen. Met tweestapsverificatie wordt bij de eerste keer aanmelden niet alleen om het wachtwoord gevraagd, maar ook om een naar de mobiele telefoon verzonden code (of om een goedkeuring vanuit de app op de mobiele telefoon). Deze extra controleslag maakt het voor derden haast onmogelijk om toegang tot het Google-account te krijgen! Is tweestapsverificatie nog niet geactiveerd dan is het dus belangrijk om dat zo snel mogelijk alsnog te doen.

Stap 2: Stel een app-wachtwoord in

Maak vervolgens voor het betreffende e-mailprogramma een uniek app-wachtwoord aan via de pagina https://myaccount.google.com/security, onderdeel Inloggen bij Google, optie App-wachtwoorden. Selecteer in het geopende venster achtereenvolgens E-mail en Anders (aangepaste naam), en wijzig het veld in iets herkenbaars (bijvoorbeeld de naam van het e-mailprogramma).

Hiermee wordt voor het betreffende e-mailprogramma (app) eenmalig een uniek 16-letterig app-wachtwoord gegenereerd. Selecteer dit wachtwoord met de muis en kopieer deze met de toetscombinaties Ctrl-C en Ctrl-V naar het veld voor het wachtwoord in het betreffende e-mailprogramma (negeer de spaties). Hierna moet de e-mail van Gmail weer probleemloos beheerd kunnen worden. Dit app-wachtwoord hoef je verder niet te onthouden, er kan immers altijd weer een nieuwe worden aangemaakt.

Krijg je Gmail nog steeds niet aan de praat?

Lukt het nog steeds niet om Gmail met het POP- of IMAP-protocol aan de praat te krijgen? Controleer dan via de pagina https://mail.google.com/mail/u/0/#settings/fwdandpop of POP dan wel IMAP is ingeschakeld. En twijfel je of de juiste instellingen zijn toegepast, klik dan via diezelfde pagina door naar de configuratie-instructies om te controleren welke poortnummers e.d. toegepast moeten worden (zie de website voor meer informatie over instellingen voor Gmail).


© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring