Hoe is de SATA-configuratie te wijzigen van IDE naar AHCI?

Vraag:

Mijn SATA-schijf wordt aangestuurd met IDE. Wijzig ik deze vanuit het BIOS in AHCI  dan start Windows niet meer op. Is er een manier om dat toch voor elkaar te krijgen?

Antwoord:

Een interne SATA-schijf kan op verschillende manieren worden aangestuurd: op de ouderwetse manier met IDE of met de meer geavanceerde AHCI-ondersteuning. AHCI zorgt voor merkbaar betere prestaties, deze heeft dan ook de voorkeur boven IDE. De ingestelde SATA-configuratie is terug te vinden in het UEFI/BIOS (meestal te bereiken door bij het opstarten van de computer herhaaldelijk op de Del-toets te drukken). Wordt hier de IDE-modus zomaar gewijzigd naar de AHCI-modus, dan is de kans groot dat Windows niet meer opstart. Dat komt omdat de voor AHCI benodigde drivers nog niet zijn geïnstalleerd. Dit is uiteraard op te lossen door Windows opnieuw te installeren, maar daar zit je vast niet op te wachten...

Gelukkig is er een superhandige truc waarmee de AHCI-modus alsnog succesvol geactiveerd kan worden! Open in Windows de Windows PowerShell (Admin) (via een rechter muisklik op Start) en geef het commando BCDEDIT /set safeboot minimal (dit commando laat Windows voortaan in de veilige modus opstarten). Start de computer opnieuw op, ga direct door naar het UEFI/BIOS, wijzig bij de SATA-configuratie de IDE-modus naar de AHCI-modus en herstart de computer nog een keer. Windows start nu in veilige modus op en wordt als gevolg daarvan automatisch voorzien van de benodigde AHCI-drivers. Start tot slot de PowerShell weer op, geef dit keer het commando BCDEDIT /deletevalue safeboot, herstart Windows en het probleem is opgelost!

LET OP: Staat de SATA-configuratie in de RAID-modus (in plaats van IDE of AHCI), wijzig deze dan niet! Bij RAID wordt een verzameling schijven gebundeld tot één nieuwe schijf met als doel de veiligheid en de snelheid te verhogen.

Met dank aan Simon Ravestein


© 2001-2023 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring