Streaming video en muziek opnemen en bewerken

Websites met filmpjes (zoals www.youtube.com), gemiste TV-uitzendingen (zoals www.uitzendinggemist.nl, www.rtl.nl/gemist, www.sbs6.nl/gemist, inspirerende toespraken (zoals www.ted.com) en populaire muziekdiensten (zoals www.spotify.com) hebben één ding gemeen: ze bieden alleen de mogelijkheid de streams live te bekijken en/of te beluisteren. Wilt u een video- of muziekfragment ook onafhankelijk van de website kunnen bekijken en/of beluisteren (bijvoorbeeld op de TV of in de auto) dan zal deze eerst met een tool als GemistDownloader van de betreffende website moeten worden losgekoppeld.

GemistDownloader

GemistDownloader (download: www.helpdeskweb.nl/gemistdownloader/) kan naast het loskoppelen en downloaden van gemiste uitzendingen van Nederlandse TV-zenders ook worden gebruikt voor het downloaden YouTube-materiaal.

GemistDownloader: keuze Nederlandse TV zender

Nadat de gewenste categorie is uitgekozen en in het daaropvolgende scherm bij stap 1 het websiteadres van de betreffende video is ingevuld (door deze vanuit de browser te kopiëren), kan bij stap 2 de gewenste bestandsnaam en codering worden gekozen (via de knop Opties kunnen de instellingen eventueel worden gewijzigd). Met een klik op de knop Start downloaden wordt de videostream gedownload en weggeschreven naar een bestand. Moeten meerdere videofragmenten worden opgeslagen, klik dan bij elk websiteadres op de knop Toevoegen aan queue. De bestanden in de queue kunnen vervolgens in één moeite met de knop Queue starten worden gedownload en opgeslagen.

GemistDownloader: keuze videobestandstype

Omzeilen van DRM met CamStudio

Video- en muziekbestanden die met DRM (Digital Rights Management) tegen kopiëren zijn beveiligd, kunnen niet met een tool als GemistDownloader worden losgekoppeld. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is geworden om een kopie van de stream te maken. Screen capture software als CamStudio (download: www.camstudio.org,  negeer tijdens de setup alle aangeboden extra software door meermaals op de knop Decline te klikken) kan je namelijk gewoonweg opnemen wat er op het beeldscherm wordt getoond en via de luidsprekers wordt afgespeeld!

Opnemen videostream met CamStudio

Geef via Region eerst aan welk gedeelte van het scherm moet worden opgenomen (een per opname gekozen gebied, een vooraf geselecteerd vast gebied of het gehele scherm). Vervolgens kan met de knoppen in de werkbalk de opname op elk gewenst moment worden gestart, gepauzeerd en/of gestopt. Wilt u niet dat de muis tijdens de opname zichtbaar is dan kan deze via Tools, Cursor Options worden verborgen. Bij het onderdeel Options, Program Options staan nog enkele interessante afstelmogelijkheden.

Videobestanden worden standaard opgeslagen als AVI-bestand. De maximaal haalbare kwaliteit wordt behaald door de instellingen als volgt te wijzigen: stel via Options, Video Options de videokwaliteit (Quality) in op 100 en schuif de Time Lapse-regelaar naar Max Framerate. Stel tevens via de knop Configure de verhouding tijd-kwaliteit van de Microsoft Video 1-compressor in op 1,00. Wees er wel van bewust dat deze instellingen kwalitatief hoogwaardige, maar ook erg grote AVI-bestanden opleveren! Dit bestand kan desgewenst via Tools, SWF Producer worden gecomprimeerd en geconverteerd naar een SWF-flashbestand (met bijbehorend HTML-bestand; via de knop SWF op de taakbalk kan ook direct in het SWF-formaat worden opgenomen).

TIP: Wordt er wel video maar geen geluid opgenomen, activeer dan via Options de optie Record audio from speakers. Soms wordt een vage foutmelding getoond omdat CamStudio de geluidskaart niet ondersteunt. Dit kan worden opgelost door via het configuratiescherm, optie Geluid, tabblad Opnemen het opnameapparaat Stereo-mix als standaard in te stellen (klik daarvoor eerst met rechts op één van de apparaten en selecteer Niet-aangesloten apparaten weergeven).

© 2001-2018 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring