OpenShot (videobewerkingssoftware) en OBS Studio (schermopnames maken)

Zelf een video maken met OpenShot

zie ook de instructievideo op 0:51

Naar aanleiding van de instructievideo's op mijn YouTube-kanaal wordt mij nogal eens gevraagd met welke software ik deze maak. Ik gebruik zelf graag de commerciële videobewerkingssoftware Camtasia aangezien dit programma betaalbaar is, veel opties heeft en makkelijk aan te leren is. Maar er zijn ook goede gratis alternatieven, zoals OpenShot (download: www.openshot.org). Dit programma heeft een eenvoudige gebruikersinterface en kent genoeg opties om een eenvoudige video in elkaar te zetten. Wil je echter professionele video's gaan maken dan kan je beter investeren in een commercieel pakket, dat werkt fijner en biedt veel meer mogelijkheden.

OpenShot videobewerkting

Schermopnames maken met OBS Studio

zie ook de instructievideo op 1:55

Heb je wel eens de behoefte om een webinar of TV-uitzending op te nemen zodat je deze later op je gemak nog eens kan terugkijken? Of wil je schermopnames maken om te verwerken in een instructievideo? Kijk dan eens naar de gratis tool OBS Studio (download: www.obsproject.com)! Het vergt wat tijd om de verschillende opties te doorgronden maar ben je er eenmaal aan gewend dan is het bijzonder handig om schermopnames te maken, of zelfs een livestream op te zetten. Gaat OBS Studio hoofdzakelijk gebruikt worden voor het maken van schermopnames, geef dan tijdens de setup aan dat de software moet worden geoptimaliseerd voor lokaal opnemen. Verder kunnen de aanbevolen instellingen worden toegepast.

Schermopnames maken met OBS Studio

Nadat een nieuwe scène is aangemaakt (via deelvenster Scènes links onderin het scherm, knop +), kunnen hier bronnen aan toegevoegd worden (via deelvenster Bronnen, knop +). Bij bronnen moet je denken aan het op te nemen gebied, teksten, een diareeks, e.d. Zo is in dit voorbeeld de bron Vensteropname gebruikt om een specifiek venster op te nemen, in dit geval TV Gids & Replay van Ziggo. Voor een optimale resolutie kan de uitzending overigens beter schermvullend worden weergegeven, in combinatie met de bron Beeldschermcapture. Teksten kunnen worden toegevoegd met de bron Tekst (GDI+) (in dit voorbeeld "www.SchoonePC.nl"). Wil je vlogs maken (en is je apparaat voorzien van een camera) dan is de bron Video opname-apparaat interessant. Voor het maken van game-video's kan de bron Gamecapture worden gebruikt.

Nadat de bronnen op de juiste plek zijn geplaatst en afgesteld, is de scène klaar om op te nemen. Doorloop nog wel eerst even de opname-instellingen via het deelvenster Bedieningselementen (rechts onderin), optie Instellingen, onderdeel Uitvoer. Denk daarbij aan de opslaglocatie (standaard is dat de persoonlijke map Video's), de opnamekwaliteit, het bestandstype en de coderingsmethodiek (voor sommige instellingen moet de uitvoermodus worden gewijzigd van Simpel naar Geavanceerd). Nadat de instellingen naar wens zijn aangepast, kan de opname worden gestart via het deelvenster Bedieningselementen, optie Start het opnemen en beëindigd met optie Stop met opnemen. De scènes worden overigens automatisch door het programma onthouden, ze hoeven dus niet apart opgeslagen te worden.

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring