Register opschonen met RegClean

Volgens de theorie zorgt een schoon register voor snelheidswinst omdat zo minder gebruik gemaakt wordt van kostbare systeembronnen. In de praktijk geeft het de gebruiker alleen een goed gevoel en is er verder weinig verbetering te bemerken. Microsoft heeft voor Windows XP geen registercleaner beschikbaar gesteld. Er is op dit gebied wel commerciële software beschikbaar, deze veroorzaken meestal meer problemen dan ze oplossen. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de cleanprogramma's tegen elkaar opbieden welke de meeste problemen kan opsporen en oplossen.

Microsoft heeft wel een klein programmaatje uitgebracht (genaamd RegClean) waarmee het register een beetje opgeschoond kan worden. RegClean kanl gratis worden gedownload van de website CHIP.EU. Het wordt door Microsoft overigens niet aangeraden Regclean te gebruiken voor Windows XP, aangezien deze destijds ontwikkeld is voor Windows 9x. De ervaring leert echter dat het programma zonder problemen onder XP werkt. U kunt het natuurlijk altijd zelf veilig uitproberen na het maken van een systeemback-up. Het programma maakt overigens zelf een back-up registerbestand aan zodat de aanpassingen altijd weer ongedaan gemaakt kunnen worden.

RegClean

Het programma RegClean kan in de directory C:\Program Files\RegClean worden geplaatst. Door een snelkoppeling in het startmenu op te nemen (bijvoorbeeld onder het mapje Systeemwerkset.) heeft u altijd snel toegang tot dit programma. Nadat het programma RegClean is opgestart, krijgt u het volgende scherm te zien:


Register opschonen met REGCLEAN

RegClean begint direct met de analyse van het register. Na analyse wordt gevraagd of u de fouten wilt herstellen (Fix Errors). Bevestigen en RegClean is klaar! RegClean heeft voor de zekerheid een bestandje met de verwijderde registersleutels aangemaakt, voor het geval deze toch nog nodig blijken. Deze staan in dezelfde directory als waar RegClean zelf is geďnstalleerd. Dit bestandje kan na een succesvolle registerclean zonder problemen worden verwijderd.

Register defragmenteren/optimaliseren

Naast het cleanen is het verstandig het register te defragmenteren. Het defragmenteren van het register gebeurt goed en snel met het freeware programma NT Registry Optimizer (download: www.snapfiles.com/get/ntregopt.html). Op een verse XP-installatie met de nodige updates en geďnstalleerde software is in de regel een 10% kleiner register mogelijk. Dat bespaart toch weer systeembronnen. Voor meer informatie zie het onderdeel register bewerken/defragmenteren.

Register optimaliseren/defragmenteren

TIP REGISTERCLEANERS

Er zijn verscheidene programma's beschikbaar op het gebied van registeropschoning. Ze werken allemaal net even anders maar doen uiteindelijk vrijwel hetzelfde: opschonen van het register. Deze programma’s bewijzen met name hun dienst wanneer het Windows-systeem reeds geruime tijd draait en het Windows-register inmiddels behoorlijk vervuild is. Besef echter dat u met deze cleanprogramma's in sommige gevallen meer schade aanricht dan dat u er baat bij heeft! Wanneer u een back-up van een schoon systeem maakt waar u altijd weer op terug kunt vallen, zijn deze programma’s eigenlijk overbodig.


 
 
 
HOME
Windows 8.1
Windows 7
Windows XP
BEVEILIGEN
AVG virusscanner
Comodo Internet Security
HOSTS-bestand
SOFTWARE
Dropbox
Bestandssynchronisatie
Gratis software
NETWERK/INTERNET
Draadloos netwerk
Bestanden delen
Outlook
HERINSTALLATIE
10 stappenplan
Back-up gegevens
Partitioneren
SYSTEEMBEHEER
Opstartproces
Windows register
Mijn docs verplaatsen
 

© 2001-2014 - - SchoonePC - Rotterdam - The Netherlands