Gratis firewall: Sunbelt Personal Firewall

LET OP: Deze pagina gaat over de Sunbelt Personal Firewall (voorheen Kerio Personal Firewall). Deze firewall wordt alleen niet meer ondersteund en is ook niet meer te downloaden.

Sunbelt Personal Firewall setup en instellingen

Tijdens de installatie van de Sunbelt Personal Firewall kan worden aangegeven op welke wijze het internetverkeer moet worden gecontroleerd: Simple (No pupup mode) of Advanced (Learning mode). De optie Simple geeft nauwelijks meldingen, terwijl met de optie Advanced de firewall tot in detail kan worden afgesteld. Omdat met Advanced voor elk programma afzonderlijk (door middel van een pop-up) toegang wordt gevraagd, gaat de voorkeur uit naar deze optie. Is tijdens de installatie de optie Simple gekozen, dan kan deze eventueel tijdens gebruik nog worden omgezet naar Advanced door via het tabblad Inbraken, optie Applicatie gedragsblokkering inschakelen, knop Geavanceerd en genoemde applicaties op gebruik bestaande gedragsblokkering regels of vraag het mij te zetten. Na een herstart van Windows verschijnt het blauwe schildje van de Sunbelt firewall rechts onderin het systeemvak, klik hierop om het configuratiescherm van Sunbelt te openen. De taal kan in Nederlands worden gewijzigd via het tabblad Overview (links in het basisvenster), tabblad Preferences, onderdeel Prefered language. De optie Web filtering kan onprettige bijwerkingen hebben en kan eventueel via het tabblad Web worden uitgezet.

Het belangrijkste tabblad is Netwerkbeveiliging. Het eerste subtabblad Applicaties laat zien welke programma's al dan niet toegang krijgen tot het netwerk en/of internet. De instellingen op dit tabblad kunnen achteraf altijd nog worden gewijzigd.

Sunbelt Personal Firewall: toegestaan en geblokkeerd verkeer

Wanneer een (voor Sunbelt nog onbekend) programma probeert contact te leggen met het internet (of het netwerk), vraagt Sunbelt of hier toestemming voor gegeven moet worden. Hier een voorbeeld waarbij Internet Explorer toestemming vraagt om online te gaan. Internet Explorer werkt natuurlijk niet zonder communicatie met het internet, dus deze vraag kan met Sta toe worden beantwoord. Vink de optie CreŽer een regel voor deze communicatie en vraag het mij niet weer aan zodat Sunbelt deze instelling onthoudt en het voor dit programma niet nogmaals vraagt.

Sunbelt Firewall waarschuwing

Vertrouwd gebied

Geef andere computers in het netwerk toegangsrechten tot bestanden en/of printers op uw computer. Klik hiervoor in het tabblad Vertrouwd gebied (tabblad Netwerkbeveiliging) op de knop Voeg toe en benoem de betreffende PC (deze bestanden en/of printers moeten dan wel een gedeelde status krijgen, zie de pagina over het delen van bestanden en printers in een netwerk).

Sunbelt firewall: toevoegen aan het vertrouwd gebied

Nadat deze regel is toegevoegd, ziet het tabblad Vertrouwd gebeid er als volgt uit:

Sunbelt firewall: Trusted area

© 2001-2020 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring