Nieuwsbrief #83: Windows 10 April 2018 Update e.a.

Hallo SchoonePC-fans. Dit is de instructievideo van de SchoonePC nieuwsbrief #83 (eveneens via YouTube te bekijken). De nieuwsbrief is als e-mail of PDF-bestand te downloaden.

 

Naar aanleiding van de op 30 april gelanceerde Windows 10 April 2018 Update (voorheen bekend onder de naam 'Spring Creators Update') hierbij een nieuwe nieuwsbrief met de volgende onderwerpen:

WIL JE MIJN NIEUWSBRIEF PER E-MAIL ONTVANGEN?

Schrijf dan gratis en vrijblijvend in via het formulier onderaan deze pagina (na inschrijving zijn tevens de vijf laatst verschenen nieuwsbrieven op te vragen).

Met vriendelijke groet,

Menno Schoone
SchoonePC

 

Windows 10 April 2018 update

Met drie weken vertraging is vanaf 30 april de April 2018 Update voor Windows 10 beschikbaar. Vanaf 8 mei wordt deze nieuwe grote onderdelenupdate gefaseerd via Windows Update naar alle Windows 10-computers uitgerold. Kan je hier niet op wachten dan is de update vanaf 30 april ook handmatig te installeren via de pagina www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10.

De meest in het oog springende veranderingen zijn in nieuwsbrief #82 behandeld. Deze update werd toen nog 'Spring Creators Update' genoemd, de naam is echter op het laatste moment gewijzigd in 'April 2018 Update' omdat deze praktischer en volgens klantonderzoek minder verwarrend zou zijn. De website www.SchoonePC.nl is inmiddels aangepast voor de April-update, zit je met vragen dan kan je daar dus op terugvallen!

De reden van de vertraging
De lancering van de April 2018 Update heeft wat langer op zich laten wachten omdat op het laatste moment een ernstige bug werd geconstateerd die bij sommige deelnemers aan het Windows 10 Insider-programma resulteerde in een vastloper. Om de eindgebruiker de nodige ellende te besparen, is eerst dit probleem opgelost. Zie hier de meerwaarde van het Insider-programma!

 

De nieuwe, herziene computerbijbel voor Windows 10

De SchoonePC-fans die mij al een tijdje volgen, weten dat ik een reputatie hoog te houden heb: bij elke nieuwe Windows 10-versie kom ik als eerste met een nieuw boek, zo ook bij deze grote update! Al met al heeft het enkele maanden gekost om de April 2018 Update uit te testen, tips en trucs te verzamelen, de teksten te herschrijven en de vele reacties van lezers te verwerken.

Dat had deze keer wel wat meer voeten in aarde, naar aanleiding van de uitgestelde update ging namelijk het gerucht rond dat de eerder uitgelekte naam 'Spring Creators Update' zou zou worden gewijzigd in April 2018 update (of, bij langdurige vertraging, zelfs Mei 2018 update!). Omdat de naam van de onderdelenupdate wordt gebruikt als subtitel van de computerbijbel, zat er niets anders op dan het drukken van de nieuwe 7e editie (27e druk) van de computerbijbel voor Windows 10 uit te stellen. Nu de naam van de update officieel door Microsoft is bevestigd, kan het druk- en bindwerk van de ruim 4.000 computerbijbels worden afgerond zodat deze in de week van 7 mei leverbaar is!

 

 

Edge: hardop voorlezen

Een nog onderbelichte feature van Microsoft Edge, de standaard browser van Windows 10, is het hardop voorlezen van webpagina's en (de meeste) PDF-bestanden. De voorleesstem klinkt vrij natuurlijk waardoor het prettig is om naar te luisteren. Ideaal voor dyslectici en slechtzienden, maar ook handig om het voorlezen te combineren met andere werkzaamheden!

De spraakfunctie wordt als volgt geactiveerd: selecteer met een dubbelklik het eerste woord van de voor te lezen tekst, open het contextmenu (met een rechter muisklik op dit woord) en kies de optie Hardop voorlezen. De menubalk van de voorleesfunctie (rechts bovenin het venster) bevat opties voor het pauzeren, voor- of achteruit spoelen en hervatten. Via de knop Instellingen voor stem zijn de voorleessnelheid en de gebruikte stem te wijzigen. Vooralsnog bevat Edge slechts ÚÚn Nederlandse stem, alternatieve stemmen kunnen eventueel via derden worden aangekocht.

Stemmen voor andere talen zijn toe te voegen via Instellingen, onderdeel Tijd en taal, sub Regio en taal. Is de betreffende taal nog niet ge´nstalleerd, voeg deze dan toe via de optie Een taal toevoegen, kies de taal (bijvoorbeeld English (United Kingdom)). Zijn de spraakbestanden nog niet gedownload, installeer ze dan met een klik op de reeds ge´nstalleerde taal, knop Opties, knop Downloaden (indien aanwezig). Na een herstart van de computer zijn de toegevoegde talen ook beschikbaar in de voorleesfunctie van Edge.

 

Gebruikersaccountafbeeldingen verwijderen

De accountafbeelding in Start is te wijzigen via het venster Instellingen, onderdeel Accounts, sub Info, optie Camera (om met de aangesloten cam direct een foto te maken) of optie Afbeelding zoeken (om een bestaande afbeelding te selecteren). Nadat een nieuwe accountafbeelding is ingesteld, blijft de oorspronkelijke nog steeds zichtbaar bij sub Info. De enige manier om deze oude accountafbeeldingen te verwijderen is via de Windows Verkenner, map C:\Gebruikers\ inlognaam\ AppData\ Roaming\ Microsoft\ Windows\ Accountafbeeldingen (is de standaard verborgen map AppData niet zichtbaar, activeer dan via tabblad Beeld de optie Verborgen items).

 

 

Problemen met miniatuurweergaven

Zorgt de weergave van de miniatuurweergaven van afbeeldingen (ook wel thumbnails genoemd) voor vertraging bij computers met een relatief trage interne schijf, deactiveer dan bij de geavanceerde instellingen van de Windows Verkenner (via tabblad Beeld van het lint, knop Opties, tabblad Weergave) de optie Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen.

Om ruimte vrij te maken, worden de tumbnails met enige regelmaat uit het cachegeheugen verwijderd. Zodra de map met de betreffende afbeeldingen weer wordt geopend, moet de Windows Verkenner de miniatuurweergaven eerst opnieuw genereren, hetgeen bij grote hoeveelheden foto's en videobestanden best lang kan duren. Gaat dit irriteren, dan is het automatisch verwijderen van de miniaturen met een registerwijziging uit te schakelen: open met de register-editor de registersleutel HKLM\ SOFTWARE\ Microsoft\Windows\ CurrentVersion\ Explorer\ VolumeCaches\ Thumbnail Cache (en bij de 64-bits Windows-versie tevens de registersleutel HKLM\ SOFTWARE\ WOW6432Node\ Microsoft\...) en wijzig de registerwaarde Autorun van 1 naar 0.

Worden de thumbnails en pictogrammen van snelkoppelingen niet goed weergegeven? Verwijder de afbeeldingbestanden dan handmatig via Instellingen, onderdeel Systeem, sub Opslag, link Nu ruimte vrijmaken, selecteer Miniaturen, knop Bestanden verwijderen zodat ze opnieuw worden aangemaakt, dit lost het probleem meestal op (bij oudere Windows-versies zijn de miniaturen te verwijderen via de Windows Verkenner, rechter muisklik op de C:-partitie, optie Eigenschappen, knop Schijfopruiming).

 

 

Onjuiste melding actiecentrum

Toont het Actiecentrum (conform onderdeel Beveiliging en onderhoud van het configuratiescherm) een melding dat er geen virusscanner en/of firewall ge´nstalleerd zou zijn, terwijl dat wel degelijk het geval is? Of wordt juist een reeds verwijderde scanner vermeld? Dergelijke foutieve meldingen willen nog wel eens voorkomen nadat beveiligingssoftware is verwijderd en/of opnieuw ge´nstalleerd. Gelukkig kan dit op eenvoudige wijze worden opgelost: start de beheermodule voor de Windows 10-services, klik met rechts op de service Windows Management Instrumentation en kies Stoppen om deze service tijdelijk te stoppen (negeer de melding dat ook afhankelijke services zullen worden gestopt). Open vervolgens de Windows Verkenner en verwijder de map C:\Windows\ System32\ wbem\ Repository (inclusief bestanden en submappen). Nadat de computer opnieuw is opgestart wordt de handmatig gestopte service automatisch weer opgestart, de map Repository weer aangemaakt en het actiecentrum bijgewerkt zodat de foutmeldingen niet meer worden getoond.

 

 

App Mail: e-mailadressen verwijderen

Zodra de eerste letter van een e-mailadres in het Aan-veld van de app Mail wordt getikt, worden automatisch alle in het geheugen opgeslagen e-mailadressen getoond die met deze letter beginnen (deze functie heet Automatisch Aanvullen). Op den duur zal dit geheugen vervuilen met onjuist ingevoerde, verouderderde en anderszins ongewenste e-mailadressen. Deze e-mailadressen zijn alleen via een omweg te verwijderen: maak voor het betreffende adres een nieuw contact aan via de app Personen, om deze vervolgens gelijk weer te verwijderen. Als alternatief kan het gehele geheugen ook in ÚÚn keer worden geleegd door met de Windows Verkenner de (standaard verborgen) mappen C:\Gebruikers\ inlognaam\ AppData\ Local\ Packages\ Microsoft.People_8wekyb3d8bbwe\ TempState en relevantContactsCache te verwijderen.

ę 2001-2019 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring