Microsoft stopt met Windows XP: wat te doen?

Als gebruiker van Windows XP zal het u wellicht niet zijn ontgaan dat Microsoft heeft aangekondigd de ondersteuning voor Windows XP per 8 april 2014 te stoppen. Veel lezers vragen zich af of ze er verstandig aan doen het besturingssysteem ook na die datum nog te blijven gebruiken. Microsoft verstrekt dan namelijk geen updates meer om gaten te dichten die door voortschrijdend inzicht bij recentere Windows-versies aan het licht komen. Om misverstanden te voorkomen: deze lekken zitten in Windows zelf en zijn niet door beveiligingssoftware te dichten!

Het is niet noodzakelijk om direct op 8 april over te stappen op een nieuwe computer en/of Windows-versie. Het is echter onverstandig om de aankoop op de lange baan te schuiven, zeker wanneer de betreffende computer wordt gebruikt voor privacygevoelige informatie zoals belangrijke documenten, e-mail en internetbankieren. Hoe meer gaten er bekend worden, hoe groter het risico wordt op misbruik daarvan. Is een niet gerepareerd lek eenmaal algemeen bekend dan is het niet de vraag of daar misbruik van gemaakt gaat worden, maar wanneer. Welke gevolgen dat op de lange termijn zal hebben is nog onbekend, evenals de actie van Microsoft daarop wanneer het uit de hand gaat lopen. De tijd zal het leren...

 

AANVULLING

De ondersteuning voor Microsoft Security Essentials wordt verlengd, wat betekent dat voor Windows XP?

De vraag is welke verantwoordelijkheid Microsoft neemt om het gebruik van internet ook ná 8 april (de dag dat de ondersteuning van Windows XP stopt) veilig te houden. Recent maakte Microsoft hun 'oplossing' bekend: mits Microsoft Security Essentials voor deze datum op de Windows XP-computer is geïnstalleerd, worden de virusdefinities van deze beveiligingstool nog tot 14 juli 2015 geüpdatet.

Is Windows XP daarmee weer veilig te gebruiken?
Nou, nee... Met deze virusdefinities worden de (nog te ontdekken) gaten in Windows XP namelijk niet gerepareerd. Er is dus nog steeds een risico, de bekendmaking van Microsoft geeft dan ook een vals gevoel van veiligheid. Ik verwacht overigens wel dat echt serieuze lekken alsnog zullen worden gedicht, Microsoft heeft immers een reputatie hoog te houden. De tijd zal uitwijzen hoe groot de risico's van doorwerken met Windows XP werkelijk zullen zijn... Een advies: blijf uw gezond verstand gebruiken! Neem bijvoorbeeld internetbankieren: de bank verwacht van u dat u uw computer naar behoren beveiligt, het is dan ook maar de vraag of zij in geval van misbruik de schade zullen vergoeden (zie bijvoorbeeld onderstaande reactie van ING). Maar ook in geval van persoonlijke informatie (zoals een belastingaangifte, e-mail, administratie e.d.) kan het onverstandig zijn risico's te nemen. Wordt echter niet veel bijzonders met Windows XP gedaan dan valt er (in ieder geval op korte termijn) niet veel te vrezen.

Overstappen op Windows 7 of Windows 8.1?

Omdat de stap van Windows XP naar Windows 8.1 vanwege de vernieuwde gebruikersinterface erg groot is, wordt mij vaak gevraagd of niet beter kan worden overgestapt naar Windows 7. Hoewel Windows 7 hier en daar nog verkrijgbaar is, zou mijn voorkeur echter toch uitgaan naar Windows 8.1 omdat de gebruikersinterface met de tool Classic Shell vrij eenvoudig kan worden omgezet naar de look-and-feel van Windows 7/XP. Waarom dan nog investeren in verouderde technologie?

© 2001-2024 - - SchoonePC - Rotterdam - Privacyverklaring